www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2018. February ThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWe Actual program:
2018-02-24
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

PASSPORT CONTROL NEWS

2017-02-19 11:29

KREATÍV RÖGTÖNZÉSEK A NYUGATI "PERIFÉRIÁN" - Elmehunyor kritika


ELmehunyor - Göbölyös N. László

2017. február 19.

A magyar nyelvben, és főleg a közgondolkodásban a mai napig valami lekicsinylő íze van a „vidék” szónak, mintha a Budapesten kívüli világ eleve szegényebb, elmaradottabb, műveletlenebb lenne. Holott már az 1970-es évektől kezdve tanúi lehettünk annak, hogy kulturális téren éppen a „vidék” volt az, amely sok tekintetben túllépett a magyar „provincializmuson”, olyan merész művészi kísérletekre került sor, amelyről a fővárosban nem is álmodtak. A hajdani kaposvári, kecskeméti, debreceni, miskolci, pécsi színházak előadásai ma már legendaszámba mennek, hogy ne is beszéljünk Markó Iván balett-társulatáról, amely Győrből újította meg a magyar táncművészetet és vált világhírűvé.

Ugyanez a tendencia volt megfigyelhető a magyar jazz-ben, amelyet Hartyándi Jenő (többek között) győri kulturális munkás, koncert- és fesztiválszervező „kreatív improvizatív zenének” nevez. Ő a szerző-szerkesztője A jazz győri 40 éve című kiadványnak, szoros együttműködésben Fülöp Péterrel és Horváth Csabával, akik szintén a város jazz-életének fáradhatatlan animátorai és dokumentálói. A „mainstream”, nem ritkán más munkásságuk révén hivatalosan elfogadott jazz-muzsikusok mellett Budapesten kevés tere volt ennek a műfajnak, viszont a már említett „vidéki” központok kezdettől fogva tárt karokkal fogadták őket, megteremtve ezzel egyfajta „ellenkultúrának” a bázisait. /A kiadvány itt érhető el./ A kritika folytatása a részletekben...

E mindössze 36 oldalas, fotókkal, korabeli újságcikkekkel, hivatalos levelekkel színesített A4-es alakú kiadvány fő érdekessége, hogy nem csupán a győri jazz-élet négy évtizedét mutatja be a klubok, a különböző fesztiválok programján, fogadtatásán keresztül a nemzetközi jazzkoncert-sorozattól a Mediawave-ig, hanem mindezt belehelyezi a korszak társadalmi-politikai környezetébe is, néhol talán kicsit erőltetett párhuzamokat is vonva a „megtűrt” avantgárd zenei törekvések és a „másképp gondolkodás” között. A modern irányzatoknak helyet adó jazz-klubok országos hálózatát egyfajta „civil mozgalomnak” mutatja be, amelyben sok igazság van, hiszen ezeknek ugyanúgy meg kellett küzdeniük a hatóságokkal, a bürokrácia legjobb esetben értetlenségével, mint a hivatalos társadalmi formációktól eltérő csoportosulásoknak. Ugyanakkor jól kitűnik, hogy e közeg mindig igyekezett magát távol tartani a kommercializálódástól, az amerikai és nyugat-európai jazz-irányzatok utánzásától (a szerző érezhetően nem rokonszenvezik a jazz-rock irányzattal, amely kétségkívül sokakat vitt zsákutcába), vállalta az újítás, a „magyar szál” veszélyeit, amely aztán nemzetközi elismerést hozott zenészeinknek. A szerző nagy tisztelettel emlékezik Szabados Györgyre, akinek úttörő munkásságának jelentőségét valószínűleg máig nem tudjuk felmérni, ugyanakkor kárhoztatja a magyar általános zeneoktatást, amely jószerével nem vesz tudomást erről a műfajról, vagy olyanok próbálják megismertetni a gyerekekkel, akik nem értenek hozzá. Dehát jól tudjuk, hogy a „rétegkultúráknak” manapság (is) kevés a támogatása, még akkor is, ha büszkén emlegetjük: Bartók és Kodály hazája vagyunk.

 

A győri jazz 40 éve című kiadvány kapcsán felmerül, hogy ideje lenne feldolgozni az elmúlt évtizedek teljes magyarországi jazz-történetét, interjúkkal, hang- és filmfelvételekkel dokumentálni e nagyon fontos korszakot, amíg még lehet. Ahogyan a győriek megmentettek az utókornak számos pótolhatatlan anyagot az Adyton-lemezektől a „Kallódó töredékekig”, ahogy megteremtették a Mediawave jazzfilm archívumot, úgy egy széles körű gyűjtő és kutatómunkára lenne szükség országszerte. Még akkor is, ha a rajongók és a zenészek továbbra is leginkább saját magukra számíthatnak.

 

(A nyomtatott kiadványnál lényegesen bővebb és állandóan bővülő internetes verzió a "Győr város nem hivatalos közösségei" weboldal évtizedekre bontott "jazz" című részeiben érhetők el.)

 

Ossza meg ismerőseivel:
Please send us your comment:
Name: Text:
E-mail:
Please, write here the characters you can see in the picture:

SEARCH


      
2017-12-25 09:08

SUBMIT YOUR MUSIC & COMMUNITY PROGRAMS TO THE MEDIAWAVE 2018!

Click The Tittle!

2017-10-26 023:07

!!!GOOD NEWS!!!

Click the tittle!

MEMBERSHIPS
PARTNER OLDALAK