www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2024. június SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2024.06.17.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ARCHÍV - Passport Control 1-46. - MEDIAWAVE Művészeti Műhelyek :: FELHÍVÁS - PC 27 MEDIAWAVE Tábor, 2013. július 1-5. Fülek, Gömör, Felvidék


Az előző műhelyekben készült filmeket, fotókat és zenei zárókoncertek videódokumentációit ide kattintva lehet megtekinteni. 

 

A műhelyekben való részvétel általános feltételei a következők:

 

A műhely elsősorban a 16 éven felüliek számára nyitott. Nem iskolai rendszerben működik, pedagógiai felügyeletet nem vállal, a szakmai munkára koncentrál.


Nem klasszikus értelemben vett népzenei és néptánc táborról van szó!

Műhelyünk sokkal inkább azoknak a népzenészeknek, néptáncosoknak szól, akik még csak tervezik, de még nem vagy keveset gyakorolták az eredeti népi közegben való mozgást, eligazodást. Az eredeti források, az adatközlők megtalálásának módját, az azokkal való kommunikációt, és az eredeti néphagyományok legyűjtésének nem lenyúlós utózüngéjű módszerét szeretnék gyakorolni. De természetesen alkalom nyilhat szakmai mesterfogások ellesésére is.

 

Figyelem!

Last minute jelentkezés! Önköltségen!

 

Sokáig úgy tűnt, hogy nem jön össze a tábor rentabilitását megadó kellő jelentkező. De mivel a közben megnyert pályázati forrássok a tanárok és technikai eszközök költségeit fedezik. Ezért sikerül

megvalósítni a tábort és önköltségi áron további jelentkezőket fogadni, bár kisebb változtatásokat eszközölnünk kellett a tábor menetén. Pl. a központi táborhely Osgyán helyett a Füleki várben lesz.

 

 'Last Minute' jelentkezési határidő:

2013. június 30.

TERVEZETT PROGRAM

katt ide!

 

 további információ:

 

Hartyándi Jenő

e-mail:

hartyandi@gmail.com

tel.:

00/36/20/9690-535

(magyarországi résztvevők részére)

 

Gyetvai Zoltán

e-mail:

gye@isternet.sk

tel.:

00421 908 451 568

(felvidéki résztvevők részére)

 

*********************************************************

 

AZ ELŐZMÉNYEKRŐL

 

E tábort Gyetvai Zoltán felvidéki fotográfus, tanár kezdeményezte, több mint 20 éve indult együttműdésünk újabb fokozataként. Kis magántörténelmünk a kilencvenes évek legeljén kezdődött. Valószínű - mert erről sosem beszéltünk -, a világ friss művészeti áramlataira, etnikai sokszínűségére nyitott hozzáállás vonzotta őt bemutatkozni vágyó, fiatal művészként a korai MEDIAWAVE Fesztiválra.

 

Az együttműködés kialakulását jelzi, hogy mindegy következő fokozatként meghívást kaptunk az abroncsospusztai Szlovákiai Magyar Művelődési Táborba (1993. június 18-20.). Amely hangulatát egy videódokumentációnk is őrzi. Az érdeklődöknek katt ide.

 

Hozzáállásunk, művészet és világszemléletünk, amely alapja a hagyományok alapos ismeretére alapozott mai kísérletező művészeti irányok preferálása, alapvetően azóta sem változott, legfeljebb finomodott, árnyalódott. Nem véletlen, hogy pár éve ismét egymásra találtunk. Nem kis munka és győzködés volt Zolit kimozdítani "elefántcsont tornyából", de lényeg, hogy sikerült és ennek eredménye a táborfelhívás.

 

 

 

KIKNEK SZÓL? KIT VÁRUNK!


A táborba nyitott szellemiségű, művészetek iránt érdeklődő fiatalokat és kevésbé fiatalokat várunk, akiket a fotózáson, filmezésen, a népzenén és néptáncon keresztül próbálunk belevinni népi kultúránk mélyrétegeibe.

 

 

A népi kultúrától riadó vagy semleges érzelmeket ápolók felé legyen példa saját esetem (Hartyándi Jenő táborvezető). Az iskola oktatás nemhogy megkedveltette, hanem elvette a kedvemet a népdaloktól, népzenétől. A tanítás tárgyát képező, stilizálttá tett, a nyers és durva elemektől letisztított, mondhatni civilizált népdalokról épp azt réteget "takarították le", amelytől később számomra érdekessé, izgalmassá váltak. Ez a később akkor következett be, amikor közvetlenül a román forradalom után, 1991 januárjában,  Kerényi Robiékkal megindultunk Gyimes és Moldva felé. A magyarok számára addig elzártan élő két csángó csoport közt aztán olyan erejét és hiteles valóságát, funkcióját (pl. mulatság) sikerült megtapasztalnom a népi világnak, kultúrának, zenének, amely azóta is rabjául tart. (Itt egy filmem erről az időszakról!) Több ilyen út, forgatás vitt aztán tovább a rokon népek - ujgurok, baskírok - és más kisebbségek megimerése, kulturájuk ledokumentálása, képviselőik hazánkba hozása felé.

 

Erős, temészetességgel teli, de egyben egyszerű világok ezek. Az jár jól a megismerésükkel, aki képes felfedezi bennük az egyszerűségből, természeteségből áradó szépséget.

 

 

Ezt ajánlja nekünk Gyetvai Zoli, azaz jelen tábor világa. E nem könnyen megközelíthető és számos csapdát rejtő világot ő már jól és hosszú évek óta ismeri, mindegy előkészítette számunkra a terepet a könnyebb behatolásra.

 

 

 

Figyelem! Külön problémák tömegét veti fel az ilyen terepen való mozgás.

 

Pl. illik óvatosan, lábujjhegyen járkálni, minél kevébé megzavarani - mintegy kattogtató japán turista módjára - a helyi világot. Nem egyszerű dolog ez. Azt sem árt tudni, hogy nem a használt gép minőségétől fog függni az elkészül fotográfia minősége, tartalmi mélysége, hanem sokkal inkább attól, milyen közel sikerül kerülni annak alanyához - szivéhez, lelkéhez. A kerítésen beleselkedő és kattintgató fotós a felszínt képezi le, nem lát az otthonok, az érzelmek mélyébe. Ahhoz kapun, házon belül kell kerülni...

 

Találkozásaink alanyai a saját köznapi életüket élik, és egyáltalán nem gondolják azt, hogy ők egy elveszés határán lévő népi kultúra utolsó letéteményesei. Csak élnek, amint tudnak, az adott körülmények adta lehetőségek között. Többnyire szegények, esetenként nagyon szegényen. Magukban megtestesítve, őrizve a hagyományos népi kultúra és tudás nagyon fontos elemeit.

 

És ne feledjük, hogy ha vendégségbe megyünk oda az ősi hagyományos szerint illik ajándékot vinni. Ebben a világban ez a természetes. Egy üveg bort, pálinkát, bármit, amit jó szívvel adunk. És ők ezt viszonozni fogják, lehetőségeik szerint.

 

A felhívást  fotográfus, író, a tábor tanárának és kezdeményezőjének fotói illusztrálják. Érdemes és tanulságos böngészni weboldalát, nézegetni fotóit és olvasni blogjait.

 

 

 

 

*******************************************************

 

DOKUMENTUMFILM MŰHELY

 A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával!

 

 

Két - hasonló világokban 'szocializálód' - operatőr, rendező fogja segíteni a dokumentumfilm készítéssel megismerkedni vágyók munkáját.

 

A dokumentumfilm készítéshez több fő szükségeltetik, ezért a jelentkezőkből ministábokat állítunk fel, amelyek a következő tulajdonságokkal bíró személyekből kell, hogy összeálljanak:

- a kérdezni tudó

- a képet, azaz az adódó szituációkat, beszélgetéseket rögzíteni tudó

- a hangot rögzíteni tudó

- utómunkaként a filmet vágni, rendszerezni tudó.

 

De

pl. a 'kérdezni tudó' kifejezésen nem feltétlen az ostoba és stereotíp kérdéseket feltevő riportert kell érteni. Sokkal inkább egy érzékeny, a beszélő alany mondantója iránt figyelmes, ritkán beleszóló, sokkal inkább a szemével, tekintetével, figyelmével azt irányító beszélgetőtársat. A megfelelő figyelem hatására megered a nyelv.

 

A GYAKORLATI ALAPÚ FILMMŰHELY VÁZLATOS MENETE:

- július 1. érkezés, 

  12:00-ig regisztráció

  17:00 ismerkedés, szakmai munka kezdete: filmtervek megbeszélése

- július 2-3. - forgatások, vágás

- július 4. - utómunka, az elkészült filmek bemutatása, értékelés, záróbuli

- május 5. - elutazás

(A rövidebb forgatott anyagokat, témákat a tábor alatt szeretnénk végső állapotba hozni, azaz készre vágni. A hoszabbak vágására a hagyományos kisharsányi MEDIAWAVE Művészeti Táborban kerülhet sor, az Ördögkatlan Fesztivál keretében.)

 

 

MIT BIZTOSÍT ÉS VÁR EL?Jelentkezési feltételek!


A film műhely a következőket tudja biztosítani:

 

1./ tehnikai háttér 
    o kamerák
    o akinek van kamerája, kérjük hozza magával, hogy gördülékenyebb legyen a munka
     

2./ nyersanyag
    o DV kazetta – a műhely biztosítja

 

3./ szállás

    o 7 Euró/ éj a Füleki várban
 

4./ étkezés - napi 10-15 Euro (nem kötelező)

 

5./ az oktatást végző szakember gárdát

 

 

A JELENTKEZÉS FELTÉTELEI:

 

1./ jelentkezési lap (hiánytalanul kitöltve) az érdeklődési kör megjelölésével

a jelentkezési lapot e-mailben (hartyandi@gmail.com) és az aláírt példányt postán is el kell küldeni az alábbi címre:
MEDAIWAVE Alapítvány
H-9001 Győr Pf. 668.

2./ rövid életrajz
(születési he

ly, idő, lakcím)

 

3./ fotó a jelentkezőről (1 db, aki még nem volt)

a műhely tagjainak interneten való, előzetes bemutatásához,

4./ saját film (ha van!) elérhetősége, linkje

 

5./ a részvételi díj átutalását/feladását bizonyító elismervényt (digitalizálva, szkennelve)

 


A MŰHELYEK OKTATÓ GÁRDÁJA:

Filmes tanárok:
Dömötör Péter - operatőr, rendező

Hartyándi Je - operatőr, rendező

  

RÉSZVÉTELI DÍJ:

nincs, a résztvevők önköltségesen fedezik a szállás és étkezést

 

VÉGSŐ JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

2013. június 30.

 

JOGOK

A műhelyekben készített anyagok (film, fotó, rögzített zene) joga a MEDIAWAVE Alapítványé, amely azokat elhelyezi internetes archívumában, valamint a filmeket fesztiválokra nevezi/heti. De a szerzőknek is lehetőséget biztosít további fesztiválokra való nevezésre, de kéri a nevezés, a programba kerülés és az esetleges díj szerzés tényének közlését, hogy azt a film internetes adatlapján, valamint hírfelületén el tudja helyezni!

 

 

 

********************************************

 

FOTÓMŰHELY

Az EMMI Miniszteri keret és az NKA támogatásával!

 

A fotósoknak lehetőségük nyílik gyakorlatban megismerkedni az ethno- és portréfotózás alapjaival - a PC22 táborképeket lásd itt! Az archaikus fotózási technikák rejtelmeibe Zalka Imre vezeti be az érdeklődőket.

 

Aki analóg technológiát (is) szeretne használni, az előre jelezze és hozzon magával gépet és pár tekercs filmet.

      

 

A FOTÓMŰHELY VÁZLATOS MENETE:

- július 1. érkezés

  12:00-ig regisztráció

  17:00 ismerkedés, szakmai munka kezdete: elméleti órák

- július 2-4.  portré és ethnofotózás terepen, fotósorozatok szelektálása

- július 4. elkészült sorozatok bemutatása, értékelés, záróbuli
- július 5. hazautazás

 

A tábor többi feltétele megegyezik a filmműhelynél olvashatóakkal. Fényképezőgépet mindenki hozzon magával!

  

Fotós tanárok:

Gyetvai Zoltán - fotográfus

Zalka Imre - fotográfus


   

 

 

*************************************************

 

NÉPZENEI ÉS NÉPTÁNC MŰHELY
 

 

Elsősorban azoknak a nem kezdő népzenészeknek és néptáncosoknak ajánljuk, akik tudásukat szeretnék szélesíteni a gömöri népi kultúra elemeivel. Tehát nem klasszikus néptánc és zenei táborról van szó. A felkeresendő - korábban felsorolt - adatközlő énekesektől, muzsikusoktól, táncosoktól lehet ellesni néhány fogást. Kapcsolatot építeni és esetlegesen mélyebb ismeretbővítésre egyénileg visszatérni.

 

Kellő érdeklődő, jelentkező esténként a tábor lakói megmutathatják saját hangszer, ének és tánctudásukat és táncház kialakulása sem kizárt.

 

További - remélt - együttműködés képzelhető el a tábor fotós és fimes résztvevőivel!

 

A MŰHELY VÁZLATOS MENETE:

 

- július 1. érkezés

  12:00-ig regisztráció

  17:00 ismerkedés, szakmai program megbeszélése

- július 2-4. hagyományőrző, adatközlő énekesek, muzsikusok, táncosok felkeresés, a gyűjtött anyagok feldolgozása, gyakorlása, bemutatása, értékelés, záróbuli
- július 5. hazautazás

 

A tábor többi feltétele megegyezik a filmműhelynél olvashatóakkal.

  

Népi  műhely szakmai vezetője:

Illés Gábor (Vármúzeum, Fülek)

 

 

 

*****************************************************

 

 

A tábornak helyszínt adó vár megközelítéséről:

 

Fülek / Fiµakovo

Losonctól 14 km, Salgótarjántól a 21-es úton észak felé 21 km.

 

A Vármúzeum honlapja:

http://www.hradfilakovo.sk/index.php/hu/

 

A információs központ a vár alatti utcában található /cím Várfelső u. 1985/14, a vár bejáratától kb. 50 m/, a vár már messziről látható, az Várfelső utcára a fő utcáról lehet feljutni, a Bebek Panzió /és étterem/ mellett.

 

GPS:

48° 16' 16.92“ É

19° 49' 26.23“ K

Letölthető dokumentumok:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
2024.06.03. 21:21

ŐRHEGY ART Művészeti Rezidencia program

A Mediawave Alapítvány és az Őrhegy Udvarház Közösségszervező Kft. ŐRHEGY ART Művészeti Rezidencia programot hirdet Európában élő alkotók számára nyárra és az őszi, szüreti időszakra egyaránt. Angol nyelvű kiírás: https://orhegyart.wordpress.com/
Magyar nyelvű fordításért írj üzenetet: orhegyudvarhaz@gmail.com

2024.03.12. 22:12

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

A korábbi évekhez hasonlóan ismét vizuális, zenei, családi és gasztroműhelyekkel várunk benneteket!

 

Részletek és jelentkezés ITT.

TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK