www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2024. június SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2024.06.17.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ARCHÍV - Passport Control 1-46. - MEDIAWAVE Művészeti Műhelyek :: FELHÍVÁS - PC 38. KISCSŐSZI DOKUMENTUMFILM KÉSZÍTŐ MŰHELY, július 7-10.

PASSPORT CONTROL 38

KISCSŐSZI DOKUMENTUMFILM KÉSZÍTŐ MŰHELY

a "lassú víz..." mozgalom része

2016. július 7-10.

Kiscsősz (Somló környéke)

(a Kiscsőszi Pajtafesztivál keretében)

 

 

Műhelyünk - a helyszínt adó településből és a Pajtafesztiválból és keretében működő népzenei és néptánc táborból adódóan - elsősorban azoknak a népzenészeknek, néptáncosoknak, általánosságban a népi kultúra iránt érdeklődőknek szól, akiket izgat e világ vizuális rögzítése, tartalmi és képi megfogása.

 

A mai világban, amikor a mobiltelefonok nagy részével is már olyan technikai minőségű felvételeket lehet készíteni, amelyek akár televíziós minőségűek, az érdeklődőknek érdemes azzal foglalkozni, hogy a felvételnek ne csak technikai, hanem operatőri (vizuális) és hang minősége is legyen. Szakmai nyelvről lefordítva nézhető és hallgatható legyen a felvétel!

 

A műhely a Mediawave által 2016-ban elindított "lassú víz..." mozgalom része, amely a napjainkra egyeduralkodóvá vált, fogyasztás- és üzletcentrikus, tömegalapú fesztiválformákhoz képest a személyességre és közösségre építő, civil és nonprofit (közszolgálati) "együttlevési" formák keresésével, újraélesztésével, újraértelmezésével próbál bajlódni. Legyenek azok művészeti vagy közösségi alapúak. Mert több hagyományőrző forma munkál bennünk ősi ösztönként, kezdve a batyus összejövetelektől, a kalákán át a házibulik szokásrendszeréig. Amelyek összefoglaló szemléleti modellje az, hogy ki-ki tehetségéhez, lehetőségeihez mérten tesz bele munkát, fogyasztási cikkeket és esetleg anyagiakat a közös jó érzés kialakításába. Azaz - fontos - nem megvásárol egy szolgáltatást! Feltett szándékunk eme hagyományok újraértelmezett felélesztése. Azok jöjjenek közénk, akik részt szeretnének venni egy ilyen kísérletezésben!

Egy kicsit líraibb megfogalmazás a "lassú víz..." mozgalomról:

"...De néha a távolban, vidéken, a végeken meg-megdördül az ég. Kövér esőcseppek tisztítják, frissítik, mossák le az aszály után mindenre rárakódott vastag porréteget. Erecskék és patakocskák bukkannak elő, csörgedeznek, keresve az utat, a közös medret. Egyre egyértelmübb ellenáramlatot mutatva a magyar fesztiválvilág növekedéskényszeres, többségében üzleti irányba elcsúszott, egyre inkább egy mintát utánzó, ezzel saját kardjába dölő kényszerpályája ellenében." /Hartyándi Jenő, 2015/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műhely több fokozatban tud segíteni az érdeklődőknek:

 

1./ GYORSTALPALÓ FILMKÉSZÍTÉS

 

Azoknak, akik azt szeretnék elérni, hogy nézhetőbbek és hallgathatóbbak legyen a felvételeik, azaz ne a mai világunkra jellemző vizuális környezetszennyezés mértékét növeljék. Azoknak akik érzik, hogy a lelkesen elkészített felvételeikkel csak rövid ideig tudják lekötni ismerőseiket, családtagjaikat. Eláruljuk, ez nem csak azért lehet, mert nem érdekli őket, hanem azért is, mert esetenként - tisztelet a kivételnek - élvezhetetlenek a felvételek. A felvétel nem azt az élményt adja vissza, amit átéltünk, élveztünk, mert nem sikerült megfelelő kép és hangminőségben rögzítenünk. Számunka csak azért marad nézhető, mert az agyunkban rögzült emlék felülírja a rögzített felvételt.

A műhelyben, pár óra alatt, gyorstalpaló módszerekkel el lehet sajátítani pár olyan praktikus fogást, amitől észrevehetően nő a felvett anyag kép és hangminősége és ismerőseinkre is átragaszthatjuk a mi lelkesültségünket az adott felvett témával kapcsolatban.

 

Előzetesként, hogy a műhelyben milyen tanácsok fognak elhangzani, természetesen gyakorlati tanácsokkal és gyakorlási lehetőségekkel karöltve:

    - figyelj a fényviszonyokra

    - figyelj a szemmagasságra, nézési irányra

    - figyelj a hangra, a hangforrástól való távolságra

    - figyelj a kamera, a mobil stabilitására, a mozgási lehetőségek

 

KINEK AJÁNLJUK?

A gyorstalpaló filmkészítő műhelyt elsősorban azoknak ajánljuk, akik a Kiscsőszi Pajtafesztivál és Tábor alatt táncot vagy zenét tanulnak.

 

MILYEN IDŐSZAKBAN?

Az egyéni foglalkozások lehetséges ideje: ebéd és/vagy vacsora szünet, 12-14:00, illetve 17-19:00 között 1-2 óra, de személyes egyeztetés alapján más időpontban is.

 

MILYEN FELTÉTELEKKEL?

Kézfogás, ölelés, sör vagy fröccs.

A táborlakók számára a szállás és étkezés megoldott.

A lenti e-mail címen kérjük jelezni az előzetes érdeklődést, de a helyszínen is lehet még jelentkezni.

 

Itt egy motivációs klip a Dűvő együttesről a brazil őserdőben: Macsétás csárdás, ami egy zenekari poén, helyzet, egy snittben való felvételét mutatja, amit elvileg bárki megcsinálhat - ha egy kicsit tudatosan csinálja! Másfél perc, de van eleje, közepe, vége és poénja!

 

 

2./ KONCERT- ÉS TÁNCRÖGZÍTŐ MŰHELY

 

E műhely keretébe lehetőség nyílik megismerkedni a több kamerás koncer és táncrögzítés gyakorlatával.

Némi elméleti és kamerakezelési előképzés után a műhely a gyakorlásra helyezi a hangsúlyt - napközbeni koncertek, táncelőadások, esti táncházak közös rögzítésével.

 

Eddigi tapasztalataink szerint az "éles"-ben való működés, a "mély vízbe dobás" gyors fejlődést tud eredményezni.  A résztvevők elég gyorsan átlátják azt, hogy az ember egészen másképp lát kamerán keresztül, mint a saját szemével. Megjegyzendő még, hogy ez nem egy magányos, hanem együttműködésre építő műhely, növeli a közösségben való munkálkodás készségét.

 

A fentebb említett "éles"-ség olyannyira éles, azaz tétje van a rögzítéseknek, mert Cimbi (főszervező) szeretné nyilvánosságra hozni a weben a használható dokumentációkat. Természetesen a készítők nevével.

 

Egy másik motivációs anyag, ismét a Dűvő együttesről, Kiscsőszről, amely azt mutatja, mi történik akkor, ha extrém helyzet áll elő, pl. koncert közben vihar tör ki! A zenészek és az operatőr is kitart!

 

 

3./ DOKUMENTUMFILM KÉSZÍTŐ MŰHELY

 

Azoknak, akik meg akarnak

ismerkedni a dokumentumfilm készítés szövevényes világával. Dokumentumfilm stílusok a hangulatkliptől, a riportfilmen át a kreatív dokumentumfilmezésig.

 

Pár előzetes gondolat a tágítandó ismeretekről:

 

  ELŐKÉSZÍTÉS

    - tématalálás

    - a téma hátterének, mélységeinek kutatása

    - a film vizuális koncepciójának átgondolása

 

  MEGVALÓSÍTÁS

    - kamera, hangi és fénytechnikai háttér - kamerakezelési gyakorlatok, hangfelvétel gyakorlása

    - a tervezett film szereplőinek megközelítési módszerei

    - riportkészítési gyakorlat

 

  UTÓMUNKÁK

    - szkiptelés (felvett anyagok kijegyzetelése)

    - editálás (képi, hangi vágás)

    - hangutómunka

    - feliratozás

 

A kiszcsőszi "terep" többféle dokumentumfilm stílus gyakorlását teszi lehetővé. Egy Pajtafesztivál hangulatklip vagy riportos összefoglaló tudósítás realistán megvalósítható (a vágás nélkül) a műhely alatt. De muzsikus vagy táncos miniportrék is végigvihetők - riport az életpályáról, forgatások a tanításról és koncertről.

De sugalhatunk egy izgalmas témát, hátha valaki kapást talál rajta. A helyeik és a táborozók/fesztiválozók viszonya. Ki hogy látja? Az idegenek vajon megzavarják-e a falu hagyományos rendjét? Hoznak-e bele pozitívumot, vagy csak visznek?

 

 

Az előző műhelyekben készült filmeket, fotókat és zenei zárókoncertek videódokumentációit ide kattintva lehet megtekinteni. 

 

A műhelyekben való részvétel általános feltételei a következők:

 

A műhely elsősorban a 16 éven felüliek számára nyitott. Nem iskolai rendszerben működik, pedagógiai felügyeletet nem vállal, a szakmai munkára koncentrál.
 

MILYEN IDŐSZAKBAN MŰKÖDIK?

Július 7-10.

  - gyakorlati foglalkozások a zenei és táncpróbák, valamint a koncertek és táncelőadások

    időpontjaihoz igazodva.

  - elméleti oktatás és kamerakezelési gyakorlatok délelőtt és délután a foglalkozások közti

    szünetekben.

 

MIT BIZTOSÍT?

  - kamerát (de akinek van, az hozzon magával sajátot is, mert végülis azon a legjobb gyakorolni)

  - nyersanyagot (miniDV kazettákat a szalagos kamerákhoz)

  - mikrofon4, hangrudat

  - oktatót: Hartyándi Jenő Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező és operatőr

   

támogató:

 további információ:

 

Hartyándi Jenő

e-mail:

hartyandi@gmail.com

tel.:

20/9690-535

 

*********************************************************

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
2024.06.03. 21:21

ŐRHEGY ART Művészeti Rezidencia program

A Mediawave Alapítvány és az Őrhegy Udvarház Közösségszervező Kft. ŐRHEGY ART Művészeti Rezidencia programot hirdet Európában élő alkotók számára nyárra és az őszi, szüreti időszakra egyaránt. Angol nyelvű kiírás: https://orhegyart.wordpress.com/
Magyar nyelvű fordításért írj üzenetet: orhegyudvarhaz@gmail.com

2024.03.12. 22:12

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

A korábbi évekhez hasonlóan ismét vizuális, zenei, családi és gasztroműhelyekkel várunk benneteket!

 

Részletek és jelentkezés ITT.

TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK