www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2019. január KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2019.01.16.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

PASSPORT CONTROL HÍREK

2015.04.21. 7:18

KI SZERETNE FALBA ÁLLNI? - JELENTKEZZ A TESTINSTALLÁCIÓS WORKSHOPBA


A fal motívumát szeretném az emberi test lehetőségei által kibontani. Alapvetően egy body-art, illetve happening formájú alkotás létrehozására pályáztam, amelynek célja az, hogy a Mediawave fesztivál látogatók illetve lakók részvételével emberi testekből különböző helyszíneken falakat építsünk, és bontsunk le. Ez egy folyamatos mozgásban levő “test-installáció” lenne. A mozgásszínház-, jóga-, vagy akár a színpadi akrobatikából eltanult elemek felhasználásával indítjuk majd el ezt a folyamatot. Az aktívnak remélt közönségből bárki bármikor becsatlakozhat, vagy kiszállhat majd a mozgó installációból, függetlenül a mozgáskultúrájának a szintjétől. Egyszerű vagy komplexebb test poziciók organikus és spontán összeépüléséből hoznánk létre falakat, amelyek nőnek, csökkennek, összefonódnak, vagy megtörnek az éppen aktuális szituáció és az aktív résztvevők létszámának függvényében.

Az alkotó testek egymást kell majd támasszák, tartsák vagy valamilyen fokon érintsék, mint ahogy a téglák is egy igazi falnál, ahhoz hogy a fal plasztikusan és vizuálisan is kialakulhasson. Ehez egyszerű és könnyen elsalyátítható technikák segítségével együtt fogunk új és új fizikai megoldásokat keresni. Ettől lesz folyamatos mozgásban a fal, mintegy tematikus csoportos kontakt-táncot kialakítva, amely időnként “beáll” néhány percre vagy másodpercre, majd újra mozgásba lendül, a dinamika adta lehetőségekkel is játszva. Amellet hogy a fal alapvetően épül és folytonosan újraformálódik, az összeomlásának, megtörésének, és a rajta táguló rések kialaktásának lehetőségeivel is kísérletezhetünk. Hogy lehet egy élő fallal megállítani valakit az útjából, vagy hogyan lehet átengedni valakit rajta? Mennyi az időtartam, amíg egy ilyen fal tud élni és mozogni? Ez a megújuló erőktől is függ. Minél több embert sikerül bevonni ebbe a kísérletezésbe, s az új utak keresésébe, annál tovább létezik a fal. Ha valahol elfárad és lebomlik, akkor egy idő intervallum után, mondjuk másnap el lehet kezdeni építeni egy másik helyszínen. Érdemesnek tartom ezen kísérlet megvalósítását, olyan értelemben is, hogy a fal, mint fogalom átértékelésének illetve személyes megtapasztalásának lehetőségét hordozza magában. Úgy fizikailag, mint lélektani értelemben. Egy közösen megépített fluid fal segítheti a belső falak felismerését, megmászását vagy akár áttörését is. Az által, hogy közösségi élménnyé alkítjuk ezt a folyamatot, erőssebb hatást tudunk önmagunkra és másokra gyakorolni. Főleg azokra, akik részt vesznek a falban, de azokra is, akik csak nézik. Egy érdekes kérdést vethet fel ez a megközelítés, éspedig: mi vagyunk a fal, bennünk van a fal vagy általunk?

 


A fesztivál végére dramatizálnánk a folyamatos változásban levő fal mozgását, vagyis konkrétan megjelenítenénk a berlini fal történetét. A testek elrendezéséből kirajzolódna a fal felépítésének, ez által a társadalom korlátozásának, majd a fal lebontásának, meg részben otthagyásának története és formája. A fesztivál területe adta lehetőségekhez alakítva az esemény végén egy hosszú, fekvő emberi testekből álló csíkot képeznénk, amelyből helyenként kimagaslik néhány test, mintegy otthagyott részei a falnak, ahogy ez a valóságban is van jelenleg. Mindezt a lehető legegyszerűbb és legtisztább formában megvalósítva. Ez egy állókép lenne, mintegy lezárása a happeningnek, azaz az élő és a valóságos fal közös történetnek és egyben a fesztiválnak is.


Az ott jelen levő zenészeket is felkérjünk a közreműködéshez hogy szabadon és sponták módon különféle hangszerek-, akkordok-, hangok- és dallamokkal segítség a fal épülésének ritmusát, dinamikáját és hangulatát. Az akció a fesztivál utolsó estéjén zárul, amikor a fesztiválon résztvevő diafestők a falat alkotó testekre való vetítéssel fogják megerősíteni, és véglegesíteni a fal koncepcióját.

A pályázatban megfogalmazott ötletek kiindulási pontok a közös munkában. Mindenkinek aki részese lesz a szűkebb vagy tágabb csoportnak, szeretettel várom az ötleteit, vagy módosítási javaslatait ezzel kapcsolatosan. Ez egy laza történet, amelynek nagyjából a helyszínen fog kialakulni a java része. Persze az az öt-tíz ember, akik összegyűlünk kezdő csapatként, a fesztivál előtt kicsit kell kommunikáljunk arról, hogy hogyan indulunk el, kinek mi jut eszébe erről a fal építésről. S a testünket is meg kell kérdezzük arról, hogy mit szól hozzá. Arra gondoltam, hogy jó lenne egy vagy két autóval elutazni Komáromba, a fesztivál helyszínére (közösen állva a banzin költséget) kezdés előtt egy nappal, és akkor együtt felmérve a terepet, kezdhetnénk el improvizálni, összeépülni. Egyébként nagyon jó hangulat lesz ott. Kapunk valamicskét enni is, van ingyen sátrazási lehetőség. A belépőnk biztosítva van, és ami még fontos, hogy ez szakmai megmutatkozási lehetőség számunkra. S több mint biztos vagyok benne, hogy szomjasok se maradunk :) Nagyon klassz filmek, élő zenék és jó arcok közt leszünk. Tehát hajrá, menjünk, lássunk, győzzük! :D

 

árpilis 28-tól máj 2-ig tart a fesztivál. Elindulhatunk 26 vagy 27-én.

 

A programszervezővel megeggyeztek alapján már elküldtem egy felhívó szöveget az akcióról, melyben a Mediawave közönségét, részvevőit informáljuk arról, hogy mire készülünk, és melyben felkérjük őket, hogy majd csatlakozzanak az “építkezéshez”. Ez a felhívás vagy hirdetés hamarosan megjelenik a Mediawave honlapján és féjszbuk oldalán. Szeretném ha a szöveg mellé egy kép is felkerülne. Ehhez megkérném azokat, akik szeretnének eljönni ezzel a pályázattal a fesztiválra, hogy a jövő hét folyamán találjunk egy olyan napot, órát, amikor a Sétatéri parkban tudunk találkozni egy csoport kép elkészítése céljából. Már azon is kipróbálhatunk egy fal változatot. :)

 

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK